2011. dec 14.

Rétes utca-fesztivál

írta: Igekötő
Rétes utca-fesztivál

Idén is bebizonyosodott, hogy a sári asszonyok készítik a legfinomabb rétest, persze lehet, hogy nem a világon, de nekünk, dabasiaknak egészen biztos, hogy ez a fajta rétes áll szívünkhöz a legközelebb.

A programnak idén két fő pillére volt, az egyik természetesen a rétes. A sári kisközösségek által sütött réteseket egy utcasoron kóstolhattuk meg. Sokan népviseletben, kékfestőben kínálták a már hagyományosnak számító saját készítésű finomságaikat. Volt lehetőségünk kifaggathatni az asszonyokat fortélyaikról, recepttippjeikről, ők pedig boldogan adták át tudásukat a fiatalabb generációknak. Persze a pavilonok díszítése sem maradhatott el, virágokkal, hímzett kendőkkel, falvédőkkel és a hagyományos népi életformához kötődő tárgyakkal igyekeztek minél látványosabbá tenni őket.

A másik meghatározó elem a kézművesek vására és bemutatója volt. Kancsók és fazekak, kosarak és csuhé babák között sétálhattunk a nyári napsütésben, közben rétest kóstolhattunk a Sári Rétesház kertjében. Szomszédok, régi ismerősök beszélgettek egy-egy stand árnyékában, gyerekek futkároztak az udvaron és a lovas kocsikázásra is sokan beneveztek.

Azok se búsuljanak, akik most lemaradtak, mert továbbra is várja Önöket a Sári Rétesház friss rétesekkel és az állandó, helytörténeti kiállítással.aug 013aa.jpg

Szólj hozzá

program beszámoló